keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

LAB MUOTOILUINSTITUUTTI: ENNAKKOTEHTÄVÄT 2020

IMG_20200403_212750-02
Kuva ei liity suoranaisesti ennakkotehtäviin.

Toisena hakukohteena kevään yhteishaussa mulla oli LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kokemus- ja palvelumuotoilu. Ennakkotehtävät julkaistiin jo tammikuussa, itsealoin työstämään niitä maaliskuussa. Reilu kuukausi oli siis aikaa ideointiin ja itse toteuttamiseen.


Tehtävä 1. Motivaatiokirje


Tätä en sen enempää lähde avaamaan, tehtävänantona oli siis kirjoittaa 500-2000 merkin pituinen teksti, jolla näytettiin omaa motivaatiota alan opiskeluun.


Tehtävä 2. Kuvallinen kertomus


Tehtävänanto:

Laadi sarjakuva tai kuvasarja, joka kertoo ikääntyneen ihmisen matkasta valitsemassasi joukkoliikennevälineessä. Tarinassasi tulee olla minimissään kolme värillistä ruutua ja tarinan tulee jollain tapaa liittyä Helsinkiin. Minkälaisia palvelutilanteita ja tunteita tarinasi hahmo kokee?

Toteutus: Toteutustapa muutoin vapaa (esimerkiksi käsinpiirretty, valokuviin perustuva kollaasi tai tietokoneella toteutettu kuva), ruudut voivat sisältää tekstiä.

Arviointiperusteet: luovuus, yksilöllisyys, visualisointitaito, tarinallistamisen kyky.


heikkila_vilja_2

Tehtävä 2. lopputulos


Lähdin tekemään tätä tehtävää kaikista ennakkotehtävistä ensimmäisenä. Aluksi ajattelin hyödyntää perinteisiä julkisia liikennevälineitä tehtävässäni: bussia, junaa, metroa tai ratikkaa. Lautta ja Alepa-pyöräkin kävivät mielessä. Päätin kuitenkin ottaa pienen riskin ja valita sarjakuvan joukkoliikennevälineeksi paljon keskustelua herättäneen skuutin, sähköisen potkulaudan. Riski sen takia, että voiko skuuttia edes kategorioida joukkoliikennevälineeksi? Minun mielestäni voi. Skuutti ja tehtävänannon määrittämä ikääntynyt ihminen muodostavat hauskan parin ja rikkovat perinteisen käsityksen ikääntyneestä ihmisestä joukkoliikenteessä.

Sarjakuvan lopullinen värimaailma on pirteä ja nykyaikainen. Helsinki näkyy sarjakuvassa Hesarin mainintana, murteena ja taka-alalla olevassa Kauppahallissa. Palvelutilanteita puolestaan ovat maassa makaavan skuutin kohtaaminen (skuuttien lojuminen kaduilla on herättänyt paljon keskustelua mediassakin) ja puhelinsovelluksen käyttäminen.

Toteutus: piirsin valmiin sarjakuvan Adobe Illustratoria käyttäen


Tehtävä 3. Piirustustehtävä: kaupunkitila


Tehtävänanto:

Piirrä lyijykynällä perspektiivinäkymäpiirustus kotikaupunkisi torista.

Toteutus: Vaakasuuntainen A3-kokoinen piirustus, lyijykynä.

Arvointiperusteet: piirustustaito, ilmaisullinen ote, kekseliäisyys

heikkila_vilja_3

Tehtävä 2. lopputulos


Kohteeksi tähän tehtävään valitsin Turun Kauppatorin. Itse Kauppatorihan on juuri tällä hetkellä remontin myllerryksessä, mutta päätin sivuuttaa sen seikan. Halusin piirrookseeni mielenkiintoisen perspektiivin ja pienoisen pohdinnan jälken päädyin yllä olevaan ratkaisuun. Ideana siis on, että torinäkymä on kuvattu roskiksesta käsin: tummat reunukset ovat roskorin sisäpuolta. Taustalle halusin sijoittaa vanhan, arvokkaan rakennuksen tuomaan kontrastia. Lokki ja roskapaperi rikkovat kuvan symmetriaa ja tuovat siihen eloa.

Idea on mielestäni toimiva, mutta toteutus jäi vajaaksi. Lekö johtunut väsymyksestä ennakkotehtävien suhteen, tämä oli viimeinen, jonka sain valmiiksi.


Seuraavaksi ennakkotehtävien sarjassa on vuorossa Savonian muotoilun ennakkotehtävä, joka julkaistiin tämän viikon maanantaina. Aikaa työstämisen onneksi on, sillä tehtävä tulee palauttaa vasta 25.5. mennessä. Tehtävänantona on kuvata omia unelmia muotoilijana. Mielenkiintoista!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti