Kevään yhteishaku on ohi, ja sain palautettua ennakkotehtävät jopa pari päivää ennen hakuajan päättymistä. Haen siis opiskelemaan muotoilua (erityisesti palvelumuotoilua) ja ykkösenä mulla oli nyt hakulistassa Aalto-yliopisto ja siellä muotoilun koulutus. Tässä postauksessa esittelenkin omat ennakkotehtävät, joilla pyrin Aallon pääsykokeisiin.
Tehtävä 1. Uusi aika
Tehtävänanto:
Suunnittele kolme keskenään erilaista uutta tapaa seurata ajan kulua. Ratkaisusi voivat olla tuotteita, palveluja tai teoksia. Esitä ratkaisusi piirroksina, maalauksina, kollaaseina tai prototyyppeinä. Tehtävän tätä osaa ei saa tehdä tietokoneella.Valokuvaa tehtävän tulokset siten, että kuvasta ymmärtää millaisen ajan seuraamisen tavan olet ideoinut. Tehtävän liitteksi kirjoita teksti, jossa selität lyhyesti kolme ideaasi. Tekstin pituus enintään 300 sanaa.
Arvointiperusteet: Kekseliäisyys. Ratkaisujen monipuolisuus. Visuaalinen esittäminen. Tekstin osalta selkeys.
Tehtävä 1. lopputulos
Tässä tehtävässä käytin ideoimiseen aikaa. Keräsin parin viikon ajan mielenkiintoisia ideoita ja ajatuksia aiheen tiimoilta ja kirjoitin ne muistiin puhelimeen. Etsin myös taustatietoa liittyen aikaan ja ajan konseptiin. Voin sanoa, että parina yönä tuli nähtyä untakin aiheesta, sen verran pyöri ennakkotehtävät mielessä. Tehtävänanto olikin tosi mielenkiintoinen, mutta myös haastava. Tiesin, että ideoita oli metsästettävä vähän kauempaa, eikä tyydyttävä siihen ensimmäiseen, joka mieleen tuli. Sama idea on varmasti käynyt muillakin mielessä. Lopulta jatkojalostin viikkojen aikana kerääntyneistä ideoista muutaman lopullisiksi töiksi. Valintoja tehdessä mietin myös jo mitä vaihtoehdoista olisi parasta hyödyntää toisessa tehtävässä. Tässä siis kehittelemäni kolme uutta tapaa seurata ajan kulua ja ohessa teksti, jossa selitän lyhyesti ideani:1. Livekuva vaalentuvista koralliriutoista
Koralliriuttojen vaalentumisessa näkyy konkreettisesti ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seuraukset. Korallit vaalentuvat, kun ilmastonmuutos nostaa meriveden lämpötilaa. Muun muassa Australian Iso Valliriutta on vaurioitunut pahoin, kun liian lämmin merivesi tuhoaa koralleja yhä kiihtyvällä vauhdilla. Kaikki vaalentuneet korallit eivät kuole, mutta se on vaarana, jos veden lämpötila pysyy pitkään korkealla.
Livekuvan heijastaminen Australian valliriutan koralleista Valkoisen talon seinään on kannanotto ja herätys ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. YK:n ilmastopaneelin mukaan jopa 90 prosenttia maailman koralliriutoista kuolee, jos maapallon keskilämpötila nousee yli puolellatoista asteella verrattuna esiteolliseen aikaan. Luodakseen ilmastoystävällisemmän maailman ihmisen on tehtävä rajuja muutoksia nykyiseen. Yksi näistä on ilmastotietoinen arkkitehtuuri. Yhdyskuntarakenteen hajautumista tulee välttää.
Toteutus: hahmottelin rakennukset paperille ensin lyijykynällä, jonka jälkeen vahvistin viivat tussilla. Tussin päälle maalasin vesiväreillä käyttäen hyväkseni sokerimaalaustekniikkaa.
2. Kukan vaiheet
Entisaikaan ajan kiertokulkua seurattiin luonnon avulla. Vuosi, kuun vaiheisiin perustuva kuukausi ja vuorokausi on tunnettu aikayksikköinä jo kauan. Alun perin tuntien pituus vaihteli valoisan ajan pituuden mukaan.
Ajan kulun seuraaminen luonnon avulla onkin paluuta vanhaan. Yksinkertaista: kukka sulkeutuu yöksi ja on auki päivisin. Ajan pilkkominen pieniin osiin ei ole mahdollista ja pakottaa ihmisen hidastamaan, keskittymään olennaiseen. Ajan kulun seuraaminen kukan vaiheiden avulla vahvistaa ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä.
Toteutus: hahmottelin kukat lyijykynällä paperille ja maalasin vesiväreillä.
3. Ihmiskunnan elinajanodote
Kaikessa yksinkertaisuudessaan: mitä suurempi maapallon hiilijalanjälki, sitä nopeammin ilmastonmuutos etenee ja ihmiskunnan elinikä lyhenee. Hiilijalanjälkiranneke mittaa nimensä mukaisesti käyttäjänsä hiilijalanjäljen. Keräämänsä datan avulla ranneke näyttää ihmiskunnan eliniän, jos muidenkin maapallon asukkaiden hiilijalanjälki olisi samansuuruinen kuin käyttäjän.
Ranneke näyttää myös tavoitehiilijalanjäljen, johon yksilön tulisi pyrkiä, sekä rannekkeen käyttäjien keskihiilijalanjäljen ja sen myötä ihmiskunnan elinajanodotteen. Kun rannekkeen käyttäjä näkee konkreettisesti tekojansa seuraukset, vaikuttaa se varmasti hänen käytökseensä.
Toteutus: hahmottelin piirrokset paperille lyijykynällä ja vahvistin jäljen tussilla.
Tehtävä 2. Seuraukset
Tehtävänanto:
Valitse yksi ensimmäisessa tehtävässä suunnittelemistasi uusista tavoista seurata ajan kulua. Kuvaa, millaisia seurauksia olisi, jos ideoimasi ajan seuraamisen tapa olisi ainoa keinomme mitata aikaa arjessa. Seuraukset voivat liittyä esimerkiksi työntekoon, yhdessäoloon, liikkumiseen, pukeutumiseen, opiskeluun, sisustukseen tai harrastuksiin. Esitä seurauket tilannekuvina, sarjakuvamaisesti 2-5 kuvan kokonaisuutena. Sarjakuva voi olla piirros, maalaus tai kollaasi. Kuvassa saa olla tekstiä.Valokuvaa tehtävä kirkkaassa valaistuksessa.
Arvointiperusteet: Mielikuvitus. Ideointikyky. Kokonaisuuden hallinta. Visuaalinen esittäminen.
Tehtävä 2. lopputulos:
Päädyin ottamaan 2.tehtävässä käsittelyyn ykköstehtävän koralliriuttaidean. Mitä seuraisi, kun ihmiset (toivottavasti) havahtuisivat ilmastonmuutokseen ja tulisivat ilmastotietoisemmiksi? Yhdyskuntarakenteen muutos. Tiivis yhdyskuntarakenne suosii joukko- ja kevyttä liikennettä. Asutuksen sijoittuminen työssäkäyntialueiden reuna-alueilla ja erityisesti haja-asutusalueilla lisää liikenteestä, rakennusten lämmityksestä ja teknisen huollon verkostoista aiheutuvia kasvihuonepäästöjä. Onkin arvioitu, että haja-asutus kuluttaa energiaa 60 % enemmän kuin taajama-asutus. (www.ilmasto-opas.fi) Lähdinkin kuvaaman yhdyskuntarakenteen muutosta ennen-jälkeen -idealla. Inspiraatiota hain yötaivaan satelliittikuvista, joissa näkyy maapallon valosaaste.
Toteutus: toteutin kuvan digitaalisesti, Adobe Illustratorilla.
Ihan täysin tyytyväinen en näihin kaikkiin ole, totetus jäi osassa vajaaksi. Toivotaan, että tämä taso riittää pääsykoekutsun saamiseen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti